Welcome Guest! To enable all features please try to register or login.
Options
Go to last post Go to first unread
Offline Vexation  
#1 Posted : 08 June 2015 22:40:14(UTC)
Vexation

Rank: Administration

Reputation:

Medals: GNRL Season Winner: First Place In Overall Standings

Groups: Administrators, Registered, Registered Users, Subscribers
Joined: 28/08/2014(UTC)
Posts: 143

Was thanked: 16 time(s) in 11 post(s)
Με έναυσμα (ακόμα) ένα
περιστατικό που έλαβε χώρα στο τελευταίο regional, έχει ξεκινήσει ακόμα μια συζήτηση-προβληματισμός σχετικά με το προσδοκούμενο savoir faire κατά την διεξαγωγή ενός τουρνουά. Για να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις, το γενικό θέμα είναι το εξής:

«ο Μάκης και ο Τάκης παίζουν μια παρτίδα και εκείνη την ώρα περνάει ο Μασανόρης από το τραπέζι. Ο Τάκης μόλις έχει κάνει run και δεν έχει πάρει το credit από το Desperado. Ο Μάκης ή δεν το έχει προσέξει, ή καταλαβαίνει ότι τον συμφέρει να κάνει την πάπια. Το μάτι του Μασανόρη που κόβει μαντήλι στον αέρα το πιάνει όμως, και ενώ σκέφτεται ότι μπορεί να πάρει tag, τον τρώει να μιλήσει. Τι πρέπει να κάνει ο Μασανόρης;»

Πέρα από τον απλοϊκό αυτό προβληματισμό, υπάρχει και η επέκταση που είναι πιο σύνθετη, το «γιατί ο Μασανόρης κοίταγε την παρτίδα των άλλων; Δεν ντρέπεται να κάνει scouting;» και όλες οι υπόλοιπες προβληματικές αντίθετες γνώμες, του στυλ «μα δεν είναι ότι καλύτερο για ένα νέο παίχτη να παρακολουθεί μια παρτίδα ή μετά από μια παρτίδα να ρωτάει για να λύσει κάποιες απορίες;» και όλο το σπιράλ της παράκρουσης που μπορεί να ακολουθήσει μετά, όπως π.χ. πως θα ορίζαμε τον νέο παίχτη, κλπ.

Σε ένα τέλειο κόσμο, κάθε τουρνουά θα παιζόταν στον Αστέρα Βουλιαγμένης με λιακάδα, με τα τραπέζια στο τέλειο μέγεθος, scantily clad σερβιτόρες-ους να σερβίρουν απολαυστικά μοχίτο και όποιος τελείωνε θα πήγαινε να περιμένει στην πισίνα όπου θα εξελισσόταν παράλληλα ο διαγωνισμός μις Βραζιλία 2015. Επίσης, κάθε παίχτης θα είχε δυο διαιτητές και έναν σκλάβο να του κουνάει τα credits για να μην διασπάται η σκέψη του και φυσικά γκρουπιέρισες από το Λας Βέγκας να του ανακατεύουν την τράπουλα. Αλλά ας ασχοληθούμε τώρα με τον πραγματικό κόσμο...

Ευτυχώς, με λίγες προβληματικές περιόδους προσαρμογής (όπως το τελευταίο τουρνουά με το απάλευτο timing του astro-clone chip – smc –clot – cyberdex) δεν έχουμε ιδιαίτερα προβλήματα, πέρα από μερικά λάθη που γίνονται είτε από κεκτημένη ταχύτητα είτε από υπερβολικό κάψιμο εγκεφάλου. Και σε σύγκριση με άλλα LCG/CCG communities, γενικά το πάμε καλά το πράγμα, έχουμε καταφέρει 60-βάλε τουρνουά με ελάχιστα βλαμμένα περιστατικά. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να γίνουμε καλύτεροι, ή τουλάχιστον να προσπαθούμε πάντα να γίνουμε καλύτεροι. Προσωπικά, με τους πολλούς τεχνικούς κανόνες δεν την παλεύω, και μου έρχονται φλασίες φρίκης από τα χρόνια που έπαιζα ανταγωνιστικά MtG, που έχει κανόνες μέχρι και για το πόσο μπορείς να ανακατεύεις το deck του άλλου (https://www.youtube.com/watch?v=gUmsg7VD3pw) ή έχω χάσει τελικό σε μεγάλο τουρνουά L5R από καθυστερημένο αυστραλοπίθικο αντίπαλο που μου έχει σπάσει τα νεύρα επειδή κάθε δυο λέπτα abusάρει ένα floor rule και με αναγκάζει να του διαβάζω όλο το discard pile μου κάρτα-κάρτα.

Για να μην πολυλογώ χωρίς νόημα, η άποψη μου θα μπορούσε να συνοψιστεί ως εξής:

«Στα προκριματικά (swiss rounds) δυνειτικά δεν θα έπρεπε να υπάρχουν θεατές. Ακόμα και αν υπάρχουν - αφ’ενός γιατί σε κάποιους αρέσει να βλέπουν παρτίδες και δεν λέει να τους το στερήσουμε, αφ’ετέρου γιατί σε κάποιους χώρους που παίζουμε γίνεσαι άθελα σου θεατής, ειδικά αν ο καιρός δεν συμβάλλει στο να πας να αράξεις έξω – επειδή δεν θα έπρεπε να υπάρχουν πρέπει να συμπεριφέρονται σαν να μην ήταν εκεί, ακόμα και αν εξόφθαλμα μια κίνηση επηρεάζει το game state και είναι mechanical effect. Είναι καθήκον του κάθε παίχτη να έχει μάτια μόνο για το τραπέζι και την παρτίδα που εξελίσσεται, τόσο για το δικό του state όσο και για του αντιπάλου.

Στα παιχνίδια single ή double elimination το βέλτιστο θα ήταν να τα παρακολουθούν όλα player judges κατ’ελάχιστον. Επειδή σχεδόν πάντα έχουν θεατές, το σωστό θα ήταν σε κάθε παρτίδα να επιλέγεται ένας θεατής που θα κάτσει να το δει όλο για να επιβλέπει την διαδικασία και μόνο αυτός θα έχει δικαίωμα παρέμβασης αν παρατηρήσει κάποια παρατυπία. Αν κάποιος θεατής το πιάσει και δεν το έχει δει αυτός, ας ενημερώσει χαμηλόφωνα τον player judge χωρίς να ζαλίζει τους παίχτες. Αν τίθεται θέμα αμεροληψίας για κάποιο λόγο (επειδή ακούγονται και αυτά), μπορούμε δεδομένου ότι υπάρχουν διαθέσιμα κορμιά να επιλέγει κάθε παίχτης έναν player judge για το κάθε μισό της παρτίδας και να τελειώνουμε.

Προφανώς, αν υπάρχει απορία για τους κανόνες υπάρχουν οι επίσημοι διαιτητές (συνήθως εγώ, ο κύριος Ρέππας και ο κύριος Τρουλιτάκης) στους οποίους μπορείτε να απευθυνθείτε για rules-related θέματα.
Τόσο απλά, και τόσο ωραία


Από εκεί και πέρα, αυτό που μπορούμε να κάνουμε σαν κοινότητα είναι να προσπαθούμε να είμαστε λίγο pro-active, όπως κάνει ο Μιχάλης με τα ωραία rules related posts του (που θα ήταν καλύτερα μαζεμένα εδώ και όχι στο fb group που χάνονται τα πάντα) και με μερικά posts που θα τονίζουν μερικά δύσκολα σημεία.

Και για να γίνει κατανοητό τι εννοώ με το τελευταίο, μας το καταλογίζω σαν αρνητικό το γεγονός ότι δεν δώσαμε ιδιαίτερη σημασία στο timing του clot, παρόλο που ξέραμε ότι το event θα είναι τίγκα στο NEH και την PVP Kate, που αντικειμενικά είναι κάτι δύσκολο και βάζω στοίχημα ότι αν κατέβαζα multiple choice quiz την Κυριακή με τρεις «δύσκολες» περιπτώσεις πάνω από το 50% των παιχτών θα απάνταγε λάθος. Αυτά, θα ήθελα στο μέλλον να τα γλιτώναμε όσο μπορούμε.

Και για όσους έχουν απορία για το πως μπορεί να γίνει μια παρεξήγηση, παρακολουθείστε το παρακάτω γεγονός που (ευτυχώς) πέρασε στο ντούκου και δεν προκάλεσε έκρηξεις ή άλλα θέματα (επίσης για να μην μπερδεύτει η κατάσταση, δεν είναι το περιστατικό που ξεκίνησε την συζήτηση).

Είμαστε στο match του τελικού, κάπου στον πέμπτο-έκτο γύρο και ξεκινάει τον γύρο του ο Λεωνάκης με την NEH. Έχει σκοραρισμένο astro, o Κώστας έχει SMC έξω. Κάνει install μια κάρτα σε ένα remote, και περιμένει λίγο. Ο Κώστας κοιτάει τις κάρτες του. Ο Λεωνάκης βάζει ένα advancement token στην κάρτα και κάνει μια παύση, που δεν την λες μικρή (κοινώς θα μπορούσε να θεωρηθεί έναυσμα ως προς τον αντίπαλο να αντιδράσει), αλλά ΔΕΝ ΡΩΤΑΕΙ ΤΟΝ ΑΝΤΙΠΑΛΟ ΑΝ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΚΑΤΙ. Περνάει λίγος χρόνος ακόμα, βλέπει ότι ο Κώστας δεν κάνει τίποτα, ανοίγει το Making News, δείχνει ένα Scorched από το χέρι και του λέει “sorry πέθανες”. Εκεί ο Κώστας λέει «ώπα έχω SMC, σκεφτόμουνα τι θα κάνω». Εκεί που χωράει παρερμηνεία το γεγονός είναι ότι αν δεν ήταν making news και ήταν κάποια άλλη 3/2 agenda, o Κώστας είχε συγκριτικό πλεονέκτημα να περιμένει να μπει και το πρώτο advance (γιατί τα λεφτά του NEH δεν ήταν άπειρα), αλλά στην περίπτωση του making news, αν είχε μπει το πρώτο advance λόγω astro token δεν θα υπήρχε reaction window να μπει το clot. Δεν έγινε κάποια τραγική παρεξήγηση, αλλά με διαφορετικά πρόσωπα θα μπορούσε να είχε γίνει, και να είχε μπλεχτεί και χειρότερα το πράγμα αν μου ζητάγανε να κάνω rule σαν head judge και το αποτέλεσμα ευνοούσε κάποιον «φίλο» μου.

Γι’αυτό, στα δύσκολα παρακαλώ να είστε τυπικοί. Κοστίζει μόνο μερικά δευτερόλεπτα να ρωτάτε τον αντίπαλο αν θέλει να κάνει κάτι και μπορεί να μας γλιτώσει όλους από πολύ ταλαιπωρία.

Arigato Gozamaisu.
UserPostedImage
thanks 4 users thanked Vexation for this useful post.
hidamiyiagi on 08/06/2015(UTC), Fabregus on 08/06/2015(UTC), Fotaras on 08/06/2015(UTC), Peflord on 09/06/2015(UTC)
Offline Fabregus  
#2 Posted : 08 June 2015 22:58:29(UTC)
Fabregus

Rank: Advanced Member

Reputation:

Groups: Registered, Registered Users, Subscribers
Joined: 28/08/2014(UTC)
Posts: 40

Thanks: 4 times
"Γι’αυτό, στα δύσκολα παρακαλώ να είστε τυπικοί. Κοστίζει μόνο μερικά δευτερόλεπτα να ρωτάτε τον αντίπαλο αν θέλει να κάνει κάτι και μπορεί να μας γλιτώσει όλους από πολύ ταλαιπωρία."

Χρήστο εγώ αυτό κάνω αλλά το βασικό αντεπιχείρημα σε αυτό από κάποιους θα είναι προφανώς το ότι έτσι μπορεί να "καρφωθούν" για κάποιο play. Οπότε η μόνη λογική λύση φαίνεται να είναι να ρωτάμε όλοι πάντα.
Offline Vexation  
#3 Posted : 08 June 2015 23:00:36(UTC)
Vexation

Rank: Administration

Reputation:

Medals: GNRL Season Winner: First Place In Overall Standings

Groups: Administrators, Registered, Registered Users, Subscribers
Joined: 28/08/2014(UTC)
Posts: 143

Was thanked: 16 time(s) in 11 post(s)
Η να μπλοφάρουν με κάποιο play. Αλλά γενικά είναι common sense φάση υποθέτω.
UserPostedImage
Offline Fotaras  
#4 Posted : 08 June 2015 23:08:40(UTC)
Fotaras

Rank: Newbie

Reputation:

Groups: Registered, Registered Users, Subscribers
Joined: 04/02/2015(UTC)
Posts: 3

Thanks: 1 times
Μηπως αυτο ομως καθυστερεί το παιχνίδι: Σκεφτειτε μια ΝΕΗ να το κανει αυτο σε καθε νεο server που ανοιγει! Ισως ειναι καλυτερα να ζηταει δικαιωμα να σκεφτει ο αντιπαλος αν θελει περισσοτερο χρονο! Επισης δεν καταλαβα, scouting δεν θα κανουμε?:P Γενικα πολυ ωραια τα ειπες παντως!
Offline Vexation  
#5 Posted : 08 June 2015 23:20:54(UTC)
Vexation

Rank: Administration

Reputation:

Medals: GNRL Season Winner: First Place In Overall Standings

Groups: Administrators, Registered, Registered Users, Subscribers
Joined: 28/08/2014(UTC)
Posts: 143

Was thanked: 16 time(s) in 11 post(s)
Γενικά κάντε ότι θέλετε :)

Εγώ τα ποστάρω και από πριν τα decks μου για να μην κουράζεστε!

Όσον αφορά την ροή του παιχνιδιού, νομίζω ότι όλοι είμαστε αρκετά έμπειροι να καταλάβουμε πότε πρέπει να ρωτάει κανείς και πότε όχι.
UserPostedImage
Offline Peflord  
#6 Posted : 09 June 2015 00:04:33(UTC)
Peflord

Rank: Member

Reputation:

Groups: Registered, Registered Users, Subscribers
Joined: 28/08/2014(UTC)
Posts: 14

Thanks: 1 times
Επειδή στο συγκεκριμένο περιστατικό τυχαίνει να είμαι ο Μάκης που έκανε την πάπια, ξεκαθαρίζω ότι γενικά προτιμάω να μην μιλάει το τραπέζι. Και το λάθος/αβλεψία είναι μέρος του παιχνιδιού και αν επιλέξεις να παίξεις ένα deck με πολλά moving parts, είναι ένα τίμημα που καλείσαι να πληρώσεις. Για την 8άδα/4άδα/τελικό που μαζεύεται κόσμος, ας μιλάει μόνο ένας. Μεγάλα παιδιά είμαστε, δεν θα ευνοήσουμε το φίλο μας (τόσο ξεδιάντροπα). Όσο για το timing, εκεί είναι αρκετά tricky το θέμα, γιατί στο παιχνίδι παίζουν πολλές μπλόφες/Mindgames. Ούτε έχει νόημα να λες install/advance/advance/σε πρόλαβα, ούτε να ρωτάς σε κάθε κίνηση. Θέλει λίγη κοινή λογική, ειδικά εφόσον ξέρουμε το παιχνίδι. Αν ο άλλος έχει Clone Chip/Clot του εξηγείς ότι θα δίνεις 1-2 δευτερόλεπτα σε κάθε κίνηση και αν θέλει κάτι ας ζητήσει δικαίωμα να το σκεφθεί.
Offline kkets  
#7 Posted : 09 June 2015 01:24:42(UTC)
kkets

Rank: Newbie

Reputation:

Groups: Registered, Registered Users, Subscribers
Joined: 28/08/2014(UTC)
Posts: 2

My 50 cents με πραγματικά περιστατικά

1) Δεν θεωρώ ότι είναι σωστό ή έστω εφικτό να απαγορευτεί η παρακολούθηση παιχνιδιών από άλλους παίχτες. Αν κάποιος έχει βασίσει την στρατηγική του για να κερδίζει σε μια μπλόφα ή 5 κάρτες έκπληξη, κάτι δεν έχει κάνει σωστά. Στην τελική τη φοβερή κάρτα που παίζει και θα κάνει "πάταγο" θα τη μάθει όλος ο κόσμος στο μιλητό μετά. Π.χ. ανατινάζεις τον αντίπαλο σου το πρώτο γύρο αφού έχει κάνει install-install-run στο server που έχεις βάλει cortex lock για 4 net damage (true story) το έμαθε όλος ο υπόλοιπος κόσμος -και ενδεχομένως και οι γείτονες- μέσα σε 5 λεπτά. Άλλο παράδειγμα, παίζω Blue Sun με μεγάλες ατζέντες και έχω μέσα και 2 cerebral overwriter τι με συμφέρει περισσότερο; Να το ξέρει ο αντίπαλος ότι παίζω Cerebral ή όχι; Εγώ προσωπικά θα το φώναζα, μάλλον θα τύπωνα και μπλουζάκι.

2) Παιχνίδι στα Nationals, εγώ shaper runner ο ευγενικός αντίπαλος -που δυστυχώς δεν θυμάμαι ποιος ήταν- jinteki PE. Με net shield κάτω και DEUS EX που το έφερνα συνέχεια με clone chip έμπαινα όπου ήθελα και γενικά controlara απόλυτα τα game. Επίσης το σκορ ήταν 4-0 υπέρ μου. Δεν έτρεχα remotes γενικά αλλά κάποια στιγμή επειδή είχε τραβήξει το game έτρεξα σε ένα remote που ήμουν 70% σίγουρος ότι ήταν snare! αλλά είπα να το σιγουρέψω και αν ήταν ατζέντα να πήγαινα σιγά σιγά να κλείσω το παιχνίδι. Είχα DEUS EX στο discard, clone chip κάτω και σκεφτόμουν ότι μπορούσα να κόψω τα net damage. Και έτσι πάει να γίνει αλλά εκείνη τη στιγμή ένα αγαπητός συμπαίκτης που απλά πέρναγε από κει και έριχνε μια ματιά στην παρτίδα είπε ότι δεν είχα παράθυρο να το κάνω. Αποτέλεσμα; Έφαγα τα NET damage, έμεινα χωρίς κάρτες και χωρις λεφτά και τον έπομενο γύρο έχασα επειδή είχα tiltarei από τα νεύρα μου και ξέχασα να χρησιμοποιήσω το net shield στο πρώτο από τα 3 neural EMP που μου έριξε ο αντίπαλος.

Τα συμπεράσματα από το παραπάνω περιστατικό είναι πολλά. Από την μια είναι κρίμα να χάνω ένα παιχνίδι που ήταν δικό μου απλά λόγω misunderasting ενός rule, χωρίς καμιά διάθεση να κλέψω, δεν χρειαζόταν να το κάνω άλλωστε, ήμουν ξεκάθαρα μπροστά. Από την άλλη καλά να πάθω που θέλω να παίζω netrunner και να θεωρώ και τον ευατό μου καλό παίχτη και να μην ξέρω κάποιο ruling με το timing. Από την άλλη -άλλη (:P) καλά να πάθει και ο αντίπαλος μου να μην ξέρει αυτός το ruling και να με διορθώσει από μόνος του.

3) Προτελευταίο παιχνίδι στο swiss των τελευταίων regionals παίζω με τον Λεονάκη, εγώ Corp. Κάποια στιγμή ξεχνάω να πάρω ένα credit από ένα πετυχημένο run που έκανε λόγω Paywall. Το θυμάμαι στο γύρο μου αλλά λέω "εντάξει ένα credit είναι δεν γαμιέται". Μαντεξτε τι έγινε στο επόμενο γύρο. Δεν μπορέσα να τον ανατινάξω με sea source-scorched-scorched για 1 credit!!!!!. Το παιχνίδι το έχασα. Αν υπήρχε κάποιος εκέι να μου έλεγε, "ξέχασες το credit". Μάλλον θα πέταγε τον άνθρωπο που έφτασε τελικό εκτός 8άδας.

Οπότε, συμπερασματικά πιστεύω ότι καλό θα ήταν να μην μιλάει ποτέ κανένα απέξω. Και το λάθος, και το misplay και η απροσεξία είναι μέσα στο παιχνίδι.

Τέλος, ένα ακόμη περιστατικό για να δείξω ότι το misplay είναι μέσα στο παιχνίδι, ειδικά σε τελικούς και ημιτελικούς κλπ που η ώρα είναι προχωρημένη και παίζεις ένα 10ώρο χαρτάκια. Το περιστατικό που περιγράφει ο Χρήστος δεν έγινε ακριβώς έτσι. Επειδή το σκέφτηκα πολύ μετά, ήταν misplay στο misplay. O Νίκος έκανε install κλειστή κάρτα όχι απλά σε ένα remote αλλά επάνω σε ανοιχτό san-san. Είχε σκοραρισμένο astro pilot και αν τον άφηνα να κάνει advance δεν θα προλάβαινα να παίξω το clot, δηλαδή δεν μπορούσα να του "φάω" ένα credit, εγώ χάζεψα και δεν κατάλαβα το install-advance μιας και εκείνη τη στιγμή μέτραγα τα events που είχα παίξει. Αυτό που συνειδητοποίησα αργότερα είναι ότι θα μπορούσε να με ανατινάξει έτσι και αλλιώς, καθώς θα μπορούσε μετά το Install του Breaking News στο san-san να δώσει το agenda token του astro με αποτέλεσμα εγώ να μην προλαβω να παίξω το clot και να φάω τα tags.

Δυστυχώς-ευτυχώς το netrunner δεν είναι πολύ ξεκάθαρο, γιατί οι παίχτες καλούνται να ενεργήσουν χωρίς να έχουν όλες τις πληροφορίες. Δεν είναι πχ σαν το magic που ο αντίπαλος σου παίζει μια κάρτα, εσύ τη βλέπεις, διαβάζεις το effect της και αποφασίζεις αν θα παίξεις κάποιο reaction κ.ο.κ. Επίσης δεν υπάρχει stack και γενικά η κανόνες είναι λίγο "χαλαροί". Οπότε και αυτά μέσα στο πρόγραμμα είναι, και θεωρώ ότι αν λειτουργούμε πάντα οn good will (όπως κάνουμε τουλάχιστον μέχρι τώρα) δεν θα έχουμε προβλήματα.

Αυτά, sorry για το σεντόνι

The Hand of Satan

Offline urbanfractal  
#8 Posted : 09 June 2015 08:15:59(UTC)
urbanfractal

Rank: Member

Reputation:

Groups: Registered, Registered Users, Subscribers
Joined: 28/08/2014(UTC)
Posts: 18

Thanks: 1 times
Ίσως ένα από τα λίγα καλά του MtG να είναι οι επίσημοι judges που διαθέτει και οι οποίοι αναδεικνύονται με συγκεκριμένο σύστημα εξετάσεων και κατόπιν κρίνονται συχνά πυκνά σε διάφορα μεγάλα events. Κάτι τέτοιο είναι απαραίτητο, τόσο λόγω των πολλών και συγκεχυμένων κανόνων που έχουν συσσωρευτεί τόσα χρόνια, όσο και (κυρίως, κατά τη γνώμη μου) λόγω του community.

Στο ANR τα πράγματα είναι πιο χαλαρά, γεγονός που όπως φαίνεται είναι λίγο δίκοπο μαχαίρι. Σε έναν ιδανικό κόσμο (διαφορετικά ιδανικό από αυτόν του κ. Oldgeorge), ο κάθε παίκτης θα φρόντιζε για όλα τα misplays του αντιπάλου του, όχι μόνο αυτά που τον συμφέρουν, και οι παρατηρητές θα ήταν αμερόληπτοι και δε θα ανέλυαν το πιθανό αντίπαλο deck για τους επόμενους γύρους αλλά θα απολάμβαναν την παρτίδα. Επειδή αυτό είναι ακόμα πιο δύσκολο από την άλλη ιδεατή πραγματικότητα, η λύση είναι όπως πάντα κάπου στη μέση.

Ίσως να μπορείς να υπενθυμίσεις στον αντίπαλο 1-2 φορές κάτι που θα έπρεπε να θυμάται, ίσως ακόμα να του το πεις αφού τελειώσει ο γύρος του ("γιατί δεν πήρες και από εκεί το cred?") και μετά να τον αφήσεις στην ησυχία του. Από την άλλη, θα μπορούσες να πάρεις το χρόνο να του εξηγήσεις συνοπτικά αλλά ξεκάθαρα το πιθανό λάθος στο timing 2 καρτών αλλά και να ακούσεις τι έχει να πει γιατί μπορεί να το έχει καταλάβει καλύτερα από εσένα (κι ας είναι το μόνο που όντως ξέρει από το παιχνίδι). Το τελευταίο είναι ιδιαίτερα χρήσιμο σε περιπτώσεις που κάποιος παλιός/έμπειρος παίζει με κάποιον νέο/άπειρο όπου κινδυνεύει ο καινούργιος να μάθει κάτι αρκετά λάθος (η και να αδικηθεί ολωσδιόλου) μόνο και μόνο επειδή ο αντίπαλός του ήταν πολύ υπερήφανος να παραδεχτεί ότι δεν έχει καταλάβει ούτε ο ίδιος το συγκεκριμένο σημείο.

Πιστεύω πως κάθε παίκτης μπορεί να εκφράσει την επιθυμία του να μην παρακολουθούν το τραπέζι στο οποίο παίζει, ούτε από μακρυά, ούτε διακριτικά, ούτε τίποτα. Κάτι τέτοιο θα πρέπει να γίνεται αποδεκτό και σεβαστό από τους υπόλοιπους, εφ' όσον βέβαια μπορεί να εφαρμοστεί κάπως. Επίσης λαμβάνοντας υπ' όψιν τα παραπάνω, θεωρώ πως οποιοσδήποτε πέρα από τους δύο αντιπάλους δεν πρέπει να παρεμβαίνει στον εν εξελίξει παιχνίδι και μόνο αυτός/ή που έχει συμφωνηθεί ότι δρα σαν judge για το τουρνουά μπορεί να συμβουλέψει ή να διορθώσει κάτι, μετά από αίτημα των παικτών και μόνο. Όχι αυτόνομα και όχι μετά από "λαϊκή απαίτηση".

Ορισμένες συμπεριφορές παικτών που εσκεμμένα και επανειλημμένα δεν διορθώνουν λάθη που τους συμφέρουν μπορεί να οδηγήσει σε κακοχαρακτηρισμό τους ή σε παράπονα ή στο πατροπαράδοτο πίσσα με πούπουλα. Όλα αυτά είναι θεμιτά, κατά τη γνώμη μου, αλλά μετά το τέλος του match ή και του τουρνουά. Όχι πάνω στο παιχνίδι από τρίτους που κοιτάνε.

The Common Sense must flow.

Edited by user 09 June 2015 10:25:22(UTC)  | Reason: Not specified

Offline Plutonick  
#9 Posted : 09 June 2015 08:22:04(UTC)
Plutonick

Rank: Member

Reputation:

Groups: Registered, Registered Users, Subscribers
Joined: 12/01/2015(UTC)
Posts: 17

Thanks: 1 times
Was thanked: 1 time(s) in 1 post(s)
Originally Posted by: kkets Go to Quoted Post
My 50 cents με πραγματικά περιστατικά

1) Δεν θεωρώ ότι είναι σωστό ή έστω εφικτό να απαγορευτεί η παρακολούθηση παιχνιδιών από άλλους παίχτες. Αν κάποιος έχει βασίσει την στρατηγική του για να κερδίζει σε μια μπλόφα ή 5 κάρτες έκπληξη, κάτι δεν έχει κάνει σωστά.Μα πολλά NEH βασίζουν την νίκη τους στο ότι ο αντίπαλος δεν ξέρει αν το NEH είναι butchershop ή οχι. Όταν πρώτη φορά άλλαξα από FA σε Butchershop από το δεύτερο match και όλας, όλοι βάζαν carapace κάτω χωρίς καν να δουν τι κάρτες έχω από HQ ή RnD.

Όχι ότι με πειράζει, απλά το scouting, επιρρεάζει πολύ περισσότερο την εξέλιξη των παρτίδων από όσο μάλλον πιστεύεις

Και το χειρότερο είδος ΣΚΟΥτινγκ (όπως είπα προχτές και άρεσε πολύ) το κάνει αυτός που ενώ έχεις 1 λεπτό μόνο ακόμα πριν την λήξη και έχει ιδρώσει ... η πλάτη σου, έρχετε πάνω απο το κεφάλι σου και ΣΕ ΡΩΤΑΕΙ ΠΟΣΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΚΟΡ?!?!?

Άσε μας κοπελίτσα μου, εδώ είμαστε με την ψυχή στο στόμα, δεν βλέπεις;

Edited by user 09 June 2015 09:04:23(UTC)  | Reason: Not specified

Offline Plutonick  
#10 Posted : 09 June 2015 08:40:13(UTC)
Plutonick

Rank: Member

Reputation:

Groups: Registered, Registered Users, Subscribers
Joined: 12/01/2015(UTC)
Posts: 17

Thanks: 1 times
Was thanked: 1 time(s) in 1 post(s)
Το πρόβλμα με τους random παρατηρητές που κάνουν διορθώσεις στα misplays είναι ότι δε είναι αμερόληπτη ή αυτός που δέχεται την διόρθωση νιώθει ότι δεν είναι αμερόληπτη.

Πολλές φορές όταν έβλεπα παρτίδα που έπαιζα η Λυδία έβλεπα να γίνονται λάθη από τον αντίπαλο που δεν την ευνοούσα (πχ ξέχναγε να βάλει το tag token στο play area του) και δεν έλεγα τίποτα. Αν μίλαγα θα ήταν ύποπτο, γιατί ο αντίπαλος θα μπορούσε να ισχυριστεί ότι αν είχε κάνει η Λυδία κάποιο αντίστοιχο λάθος, δεν θα μίλαγα. Το ίδιο και στο τελευταίο τουρνουά με τον Μαυρέλο (rl φίλο μου). Γινόντουσαν λάθη και δεν μίλαγα επίτηδες για να μην θεωρηθεί ότι παίρνω το μέρος κάποιου
Users browsing this topic
Forum Jump  
You cannot post new topics in this forum.
You cannot reply to topics in this forum.
You cannot delete your posts in this forum.
You cannot edit your posts in this forum.
You cannot create polls in this forum.
You cannot vote in polls in this forum.

Notification

Icon
Error